Forstå frygtens drivkraft…!

Hvem vil ikke det – tænker du måske? Det er der jo ikke noget nyt i…….

Og det er helt rigtigt…….frygt er ikke et nyt begreb, og vi lever med den, i den og den sidder i vores krop – for når den viser sit snit til det, så popper den op som en følelse af angst, ondt i maven, en dårlig indre dialog eller en adfærd som holder os tilbage.

Men den popper ikke op tilfældigt, den hæfter sig nemlig på kanten af vores comfort zone – der hvor vi skal tage skridt til at forlade det sikre fundament, og gøre noget andet end det vi plejer. Det kan være:

  • at sætte os selv i centrum og mene det
  • at blive mere synlig end vi nogensiden har været før
  • at tage et skridt som er uvant og udfordrende – det kan være så simpelt som at lave et webinar, at skulle til en reception hvor man ikke kender nogen
  • at skulle udføre opgaver vi ikke magter, og ikke tør sige fra
  • at skulle tale overfor en forsamling
  • at skulle tage hurtige (kontra lange) beslutninger på mavefornemmelsen
  • og mange mange andre….

Du har dine mønstre – og jeg har mine mønstre…..og det påvirker vores adfærd!

Nogen ligner hinanden – andre er forskellige…..og alligevel, som er der et overordnet mønster

FRA et DISC-perspektiv

Når jeg arbejder i DISC-profiler, så er det ofte lidt af en øjenåbner for mine kunder, når jeg kommer omkring frygten og hvad de enkelte profiler er bange for – det er nemlig ret ens, når det kommer dertil.

Billede2

En D-profil frygter at tabe ansigt – den her målrettede og konkurrerende profil som tænder på resultater og det at stå øverst på sejrsskamlen, kan virkelig ikke leve med at tabe ansigt. Det kan medføre en adfærd som benægtelse eller at presse andre til at skabe de udeblivende resultater. Det giver genlyd i organisationen.

En I-profil frygter at blive udstødt af gruppen – for så er man jo fravalgt, og når behovet for at være en del af et team, og man er udstødt, så er man jo alene….og det er virkelig skræmmende for en profil, som tænder på at være i centrum blandt mennesker og blive anerkendt for den man er. Derfor kan følelserne tage markant over og det kan være svært at fokusere på sine ansvarsområder.

En S-profil frygter mest af alt foranringer. Ikke at de er totalt imod forandringer – men når man trives med det kendte og trygge, de kendte kollegaer, de kendte opgaver (overvejende), så kan forandringer være skræmmende og man kan få en adfærd der lægger sig op af handlingslammelse og nogle kan ligge søvnløse om natten over hvordan det hele nu skal gå.

En C-profil frygter at lave fejl, fremstå som utroværdig og blive vurderet/dømt som værende IKKE kompetent. Derfor har en C-profil også behov for at have mere kontrol med alting og dobbelttjekker gerne en ekstra gang.

Så det gode er at vi ALLE har noget vi frygter, noget vi adfærds-mæssigt gør, for at holde frygten på afstand – så faktisk så er vi slet ikke alene om det, selvom vi ofte føler det sådan, og prøver at gemme det væk i den fjerneste afkrog af sindet.

Adfærd på arbejdspladsen – jamen hvad betyder frygt her?

Det betyder det hele – at have kendskab til frygten ud fra et profil-synspunkt giver et ret enkelt overblik over hvad der er i spil, når mennesker mister overblikket, er pressede og går i frygt…..enten på grund af udeblivende resultater, konstante forandringer eller for muligheden ved at lave fejl!

Frygt er ikke forkert – vi har den allesammen, men frygt kan være sand og den kan være falsk! Den falske frygt er den vi mærker, når vores omstændigheder bevirker, at der indeni os sker en ændring, en kortslutning, en angst, som igen påvirker vores adfærd og samspil….vores kommunikation og vores drivkraft!

Derfor er den også et element på godt og ondt i vores dagligdag på arbejdspladsen!

Er du nysgerrig efter at vide mere?

Vil du gerne vide mere om, hvad en DISC-seance kan skabe af værdi for dig og din afdeling, for dig som leder, for din virksomhed – så ring til mig på 61552122 eller skriv til mig på marianne@mariannesnabe.dk og lad os aftale et møde, hvor jeg vil sætte dig endnu mere ind i mulighederne.

Har du en konkret udfordring tager vi den gerne op, helt uforpligtende, men hvor jeg kan komme med et løsningsforslag!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *