C for Kompetence

Billede2

C-profilen (KOMPETENCE/KONTROL):

Det der kendetegner en person med adfærds-profilen C er:

Mennesker der ligger højt på C, drives af fakta, analyser, detaljer, regler og instruktioner og de har brug for at sikre kvalitet i deres ting.

De elsker at analysere data og strukturere, sammenligne og derudfra tage de rigtige valg (set ud fra deres verdensbillede). De identificerer sig meget med deres performance og kompetenceniveau og dobbelt tjekker gerne inden de afleverer noget. De har derfor et udpræget kontrolgen, og det kan derfor også godt tage et stykke tid om at tage en beslutning, da analysearbejdet skal være klar.

De tror ikke på mavefornemmelsen eller intuitionen, da de har brug for kontrollen og for at sikre at tingene hænger sammen. Kommer man uforberedt til en profil med et højt C, kan de godt miste tålmodigheden og ofte vil du blive bedt om at gøre dit forarbejde ordentligt inden du dukker op hos dem.

De måler deres troværdighed i det de afleverer og lover/aftaler og derfor er det med hele deres person de går ind for opgaven – om det er på arbejdet eller privat. De tager det også derfor meget personligt, hvis de skulle komme til at lave en fejl. Det er det værste der kan ske, og små fejl kan ofte virke som meget store fejl på en C.profil – simpelthen fordi det støder dem som menneske også. Derfor er det vigtigt at være opmærksom på, at C-profiler ofte er overkritiske overfor sig selv, og kan være voldsomt dømmende og hårde ved sig selv. !

C-profilens mindset er en vigtig kompetence i en kvalitets afdeling eller i en jobfunktion, hvor netop det at undgå fejl og have styr på detaljerne er et succeskriterie.

Når de skal lade op, så er det ofte på en tilbagetrukket måde, hvor de er i deres eget selskab eller sammen med de nærmeste. De har ikke så meget brug for at gå ud for at møde nye mennesker, bare fordi man kan (som I´erene elsker!). Nej – de vil hellere bruge tiden rigtigt. De er meget videbegærlige mennesker som gerne vil lære nyt og som har brug for at vide hvordan tingene hænger sammen.

En af deres udviklings områder er at kigge op fra skrivebordet, fra detaljerne og analyserne og motivere mennesker omkring dem. Og så er det en udfordring at give dem en opgave som  “bare” skal løses 80% – for dem føles det som at blive sendt ud på en isflage, da de strider imod deres måde at arbejde på – deres DNA. De leverer jo helst 110%  og hvor det er kontrolleret op til flere gange,

Også C-profilerne skal informeres i god tid om forandringer, så de kan reflektere over hvordan det hele så kommer til at se ud. De vil gerne have muligheden for at specialisere sig og bidrage til muligheden for at begrænse risici. Spontane forandringer indeholder ofte mulige risici, og derfor er det ofte en god ide at tage en C-profil med ind i arbejdet omkring forandringer, for at sikre at de er med og for at sikre at deres gode analyse-gen bruges konstruktivt og i forandringens lys.

Så – hvis du ved at du skal møde et menneske der er højt på C, så vær forberedt!! Vær forberedt på det I har aftalt, det du skal have taget stilling til, hvad du forventer og du skal huske at anerkende dem for deres kompetencer.  Så vil de gøre rigtig meget for at støtte din plan – og du har deres respekt.

En C-profils største frygt er at lave fejl – det er utroværdigt at lave fejl eller ikke have styr på tingene.!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *